Blog

De rol van melatonine

Melatonine maakt deel uit van het systeem van signalen die ons dag-nachtritme bepalen en speelt vooral een rol bij de regeling van de slaapLicht remt de aanmaak van melatonine af, terwijl duisternis die net activeert. Het verhoogde melatonineniveau stuurt dan naar de verschillende stelsels in het lichaam signalen uit om zich klaar te maken om te slapen. Maar melatonine is niet alleen een slaaphormoon. Het is ook een krachtig antioxidant dat een centrale rol speelt in het immuunsysteem. Een ontregeling ervan heeft het een enorme invloed op het verouderingsproces en chronische aandoeningen.
 

Eigenschappen van melatonine

Volgende eigenschappen van melatonine maken dit hormoon levensnoodzakelijk:

  • Antioxidant: melatonine is een krachtig wapen dat ons beschermt tegen vrije radicalen (oxidanten) die in ons lichaam aanwezig zijn;
  • Melatonine is geen elixir voor een eeuwige jeugd, maar een tekort aan melatonine versnelt wel het verouderingsproces;
  • Regelen van het immuunsysteem: melatonine heeft een regulerende werking: het zorgt voor een toename van het aantal cellen van het immuunsysteem om infecties of kanker te bestrijden, en het regelt tegelijk de productie van ontstekingsfactoren waardoor het chronische ontsteking tegengaat.
  • Anticancerogeen: het stimuleert de cellen van het immuunsysteem die kankercellen elimineren. Bovendien versterkt het de werking van chemo- en radiotherapie en helpt het de bijwerkingen van die behandelingen beperken.
  • Melatoninesupplementen hebben een neurobeschermende werking, en kunnen worden gebruikt bij het voorkomen van Alzheimer en andere neurodegeneratieve aandoeningen die eigen zijn aan hoge leeftijd.


Melatonine in voeding

Hoewel ons lichaam de melatonine die we nodig hebben om bovenstaande vitale functies te regelen zelf aanmaakt, bevatten sommige voedingsmiddelen opvallend veel melatonine. Die kunnen het lichaam helpen om slaperig te worden en beter te slapen.

  • Graangewassen: maïs, rijst (vooral volle rijst), haver en gerst.
  • Vruchten en zaden: kersen, watermeloen, aardbeien, ananas, banaan, granaatappel, appen en vooral noten.
  • (Blad)groenten: pompoen, tomaat, ui, asperges.
  • Planten en kruiden: duizendblad, plantensap, sint-janskruid en gember.


Melatoninesupplementen

Melatoninesupplementen hebben hun nut bewezen bij het herstellen van het slaapritme wanneer dat verstoord is door een jetlag na een lange vliegtuigreis uit een andere tijdzone en ook voor een betere slaapkwaliteit bij ouderen of personen die ‘s nachts wakker worden. Maar voor wie in de nachtploeg werkt, blijken ze geen effect te hebben.


Melatonine bij kinderen en zwangere vrouwen

In de meeste gevallen zijn melatoninesupplementen op korte en lange termijn veilig en geven ze geen bijwerkingen. Maar kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven mogen geen melatonine innemen zonder vooraf hun arts te raadplegen.


Maatregelen en gewoontes om de aanmaak van melatonine te stimuleren

Om het proces van aanmaak van melatonine te bevorderen moet het sympathische zenuwstelsel tot rust worden gebracht. Dat kan door met volgende zaken rekening te houden. 

  • Geen opwekkende middelen gebruiken vanaf 17-18 uur, zoals cola, dranken met cafeïne of theïne, …
  • Het licht dempen tijdens de uren voor het slapengaan en ‘s nachts; ook het licht van gsm’s en elektromagnetische velden kunnen de aanmaak van het hormoon beïnvloeden.
  • Slaap bij voorkeur in het donker. Sterk en zichtbaar licht tijdens de nacht gaat het sympathisch zenuwstelsel terug stimuleren en al snel de aanmaak van melatonine uitschakelen.
  • Vermijd blauw licht, want dat onderdrukt de productie van melatonine, ook bij lage intensiteit. Dat is het licht van het led-scherm van gsm’s, tablets en tv’s.
  • Rood licht met lage intensiteit is dan weer aan te bevelen. Het gebruik van dat type licht in de slaapkamer, gang en badkamer is aan te raden voor lichte slapers. Maar feller licht, ongeacht of het rood dan wel blauw is, remt altijd de aanmaak van melatonine af.
  • Ook de elektromagnetische velden afkomstig van gsm’s en draadloze toestellen en van wifi-netwerken interfereren met ons slaapritme.

Kortom, melatonine is een heel veelzijdige molecule die veel meer doet dan de slaap regelen. Maar hoewel dierenproeven en enkele klinische tests al veelbelovend zijn, is nog meer onderzoek nodig alvorens we een voornamelijk preventief en curatief gebruik kunnen aanbevelen bij de mens.

 

DKV, partner van jouw gezondheid

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.

 

Dit betreft reclame in de zin van het Koninklijk Besluit van 25 april 2014 betreffende bepaalde informatieverplichtingen bij de commercialisering van financiële producten bij niet-professionele cliënten.

Voor meer informatie over de voornaamste kenmerken en uitsluitingen van deze producten, je rechten en plichten, raadpleeg de Algemene, Tarifaire Verzekeringsvoorwaarden en Productinfofiches (IPID) vóór het afsluiten ervan. Deze documenten zijn beschikbaar bij uw verzekeringstussenpersoon, op www.dkv.be of gratis verkrijgbaar bij DKV Belgium.

DKV Belgium N.V. | Loksumstraat 25 | 1000 Brussel | Tel.: +32(0)2 287 64 11 | www.dkv.be | R.P.R. 0414858607, verzekeringsonderneming naar Belgisch recht, toegelaten onder nr. 739, onder toezicht van de Nationale Bank van België, met maatschappelijke zetel te de Berlaimontlaan14, 1000 Brussel fabrikant van de DKV-producten : tandzorg, ambulante kosten, hospitalisatie en inkomensverlies. Deze producten zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving (tak 2 ‘ziekte’ en/of tak 18 ‘hulpverlening’). Offerte via je verzekeringstussenpersoon en/of www.dkv.be. Levenslang contract niet opzegbaar door de verzekeraar, behoudens de uitzonderingen voorzien door de wet. Voor klachten in verband met het beheer of de uitvoering van deze producten kunt u contact opnemen met de dienst Quality Control van DKV Belgium N.V. Dit kan per post op het adres Loksumstraat 25, 1000 Brussel, per mail naar Qualitycontrol@dkv.be of via het formulier dat beschikbaar is op onze website www.dkv.be/contact/een-klacht. In tweede instantie kan dit aan de Ombudsman van de Verzekeringen op het adres De Meeûssquare 35, 1000 Brussel, per mail naar info@ombudsman-insurance.be of telefonisch op het nummer + 32(0)2 547 58 71. Dit is een commercieel document krachtens het koninklijk besluit van 25 april 2014 besluit betreffende bepaalde informatieverplichtingen bij de commercialisering van financiële producten bij niet-professionele cliënten.