Blog

Wees vooruitziend in geval van kanker en kies de juiste verzekering

Ben je voldoende verzekerd om kanker financieel het hoofd te kunnen bieden? Stel jezelf de juiste vragen … wees vooruitziend.

Kanker is één van de zware ziekten die door de DKV-hospitalisatieverzekeringen worden gedekt. Maar wist je dat je hospitalisatieverzekering niet enkel je ziekenhuiskosten dekt, als je aan een zware ziekte lijdt? Ook je andere medische kosten zoals medicatie, doktersbezoeken, … worden het hele jaar door gedekt.

Kanker: een ernstige ziekte, maar geen zeldzame

Kanker is een zware ziekte die wordt gekenmerkt door een abnormale celgroei. Wanneer deze cellen zich ongecontroleerd gaan delen, vernietigen ze de weefsels van het lichaam. We spreken over een tumor wanneer deze cellen uiteindelijk een massa vormen, en over uitzaaiingen wanneer ze via de bloed- of lymfecirculatie onafhankelijk gaan overleven in andere delen van het lichaam.

Kanker kan worden veroorzaakt door erfelijke genetische eigenschappen, maar de meeste kankers zijn te wijten aan genmutaties die verband houden met onze levensstijl, ons metabolisme en omgevingsfactoren.

In België zijn volgens de laatste cijfers van het Kankerregister 70.468 nieuwe kankerdiagnoses geregistreerd (in 2018). Ongeveer een op drie mannen en een op vier vrouwen zal voor hun 75e verjaardag door de ziekte worden getroffen. De meest voorkomende kankers zijn prostaatkanker, borstkanker, longkanker en darmkanker[1].

Het is dus een ziekte die elk van ons kan treffen. Reden te meer dus om je voorzorgen te nemen. De tussenkomst van een hospitalisatieverzekering vult die van de verplichte ziekteverzekering aan. In moeilijke omstandigheden zoals een kankerdiagnose, is de terugbetaling van je medische kosten meer dan een detail. Het is een kwestie van vooruitziend zijn, voor jezelf en voor je geliefden.

Vooruitziend zijn betekent ook: je laten onderzoeken

In België is de overlevingskans na de diagnose van een veelvoorkomende kanker zoals darm- of longkanker de laatste tien jaar fors gestegen. Het ligt daarmee boven het gemiddelde in de Europese Unie en toont het belang aan van een vroege diagnose en steeds effectievere behandelingen.

Kanker, een dure ziekte

Elk jaar worden veel Belgen niet enkel geconfronteerd met de ziekte zelf, maar helaas ook met de financiële gevolgen ervan. Want hoewel kankers tot de zware ziekten behoren, behoren ze ook tot de belangrijkste ziekten op vlak van gezondheidsuitgaven.

De uitgaven voor het behandelen van kanker zijn de afgelopen drie jaar met 73% gestegen[3]. Aan kanker hangt een zwaar prijskaartje, dat niet alleen de kosten van operaties en ziekenhuisverblijven omvat, maar ook de kosten van niet-terugbetaalde behandelingen en medicijnen.

Hoeveel van de medische kosten ten gevolge van kanker zijn ten laste van de patiënt? Volgend cijfer wordt doorgaans als referentie gebruikt: kanker zou de patiënt gemiddeld 2.500 euro kosten over twee jaar tijd, na terugbetaling door de sociale zekerheid. Dit bleek uit een studie van de KU Leuven in 2011 in opdracht van de vroegere Vlaamse Liga tegen Kanker[4] (sinds 2014 gekend als het huidige Kom op tegen Kanker).

Met je DKV-hospitalisatieverzekering ben je het hele jaar door gedekt in geval van kanker

Als je kanker hebt, dan worden bij DKV ook het hele jaar door je medische kosten buiten hospitalisatie (consultaties bij de dokter, kinesist, medicatie, …) gedekt.

Anders gezegd: met je hospitalisatieverzekering ben je zowel gedekt voor je hospitalisatie zelf als voor je medische kosten buiten hospitalisatie die verband houden met je kanker.  

Het is een verzekering die voor gemoedsrust zorgt. Je kan je volledig concentreren op je behandelingen zonder je zorgen te moeten maken over je financiën.

Heb je een vraag over de voorwaarden van onze verschillende hospitalisatieverzekeringen? Vergelijk onze verschillende dekkingsformules of neem contact op met je verzekeringstussenpersoon. Als je via je werkgever verzekerd bent, informeer dan bij je HR-afdeling naar de exacte dekking voor zware ziekten.

Zorg goed voor jezelf!