03 feb 2022

Wat neem je mee om te bevallen?

Moet je weldra bevallen? Je gynaecoloog, vroedvrouw of omgeving hebben het je misschien al gezegd: je moet op tijd je kraamtas maken. Maar wat moet je allemaal meenemen? We zetten de belangrijkste items even op een rijtje!

Je kraamtas maken, dat is uiteraard inpakken voor twee. Zowel jij als je baby hebben elk bepaalde spulletjes nodig. Bereid alles op voorhand voor, dan kun je dat al van je lijstje afvinken. Temeer omdat je natuurlijk niet weet wanneer je baby precies ter wereld komt.

De materniteitskoffer: alles voor jouw comfort

Je hebt geen duizend dingen nodig, want het gemiddelde verblijf op de kraamafdeling duurt drie tot vier dagen [1], afhankelijk van het type bevalling (natuurlijke bevalling of keizersnede).

Maar wat moet er nu allemaal in je kraamtas?

De klassiekers zoals bij een weekendje weg

Je materniteitskoffer moet eigenlijk min of meer hetzelfde bevatten als wat je zou meenemen voor een weekendje weg:

 • nachtkleding, meerdere stuks, voor je comfort en hygiëne;
 • comfortabele kleren voor overdag die geschikt zijn voor borstvoeding (als je borstvoeding geeft uiteraard). Kies in dat geval voor bloesjes of kleedjes met knopen vooraan, die gemakkelijk te openen en te sluiten zijn;
 • comfortabel, loszittend ondergoed;
 • je gebruikelijke verzorgingsproducten zoals tandpasta, tandenborstel, shampoo, douchegel of zeep, deodorant. Kies natuurlijke[2], neutrale producten die zeker geen essentiële oliën bevatten, om je baby niet te vergiftigen;
 • badhanddoeken (veel) en washandjes;
 • je gsm-oplader (want je gsm zal je veel gebruiken ;));
 • iets om te lezen (tijdschriften, boeken, enz.) voor als je je wil ontspannen.

Ben je van plan tijdens je ziekenhuisverblijf een fotosessie te houden met je baby? Neem dan zeker een outfit mee waarin je er op je best uitziet en je goed voelt, en ook wat make-up. Die outfit zal ook van pas komen voor wanneer je het ziekenhuis verlaat.

Wees niet té optimistisch over je kledingkeuze: je buik zal nog niet plat zijn de dag na je bevalling[3].

Wat je nodig hebt voor je bevalling

Vergeet zeker deze zaken niet voor een comfortabel ziekenhuisverblijf:

 • maandverband. Hoewel het ziekenhuis er voorziet, verkies je misschien toch eerder je gebruikelijke merk en soort maandverband;
 • wegwerp- of stoffen zakdoeken om tranen, zweet of overtollige melk weg te vegen;
 • een waterspray zodat je je de hele dag wat kan verfrissen, zeker als je in de zomer bevalt.

Ga je borstvoeding geven? Hier zijn twee nieuwe accessoires die je vanaf nu vaak nodig zult hebben en dus niet mogen ontbreken in je materniteitskoffer:

 • zoogcompressen: om te voorkomen dat je kleren vuil worden wanneer je melk verliest;
 • borstvoedingsbeha's: koop ze één tot twee maten groter dan je gebruikelijke maat, aangezien je borsten groter zullen worden.

Het geboortekoffertje: alles om je baby te verwelkomen

De koffer van je baby zal iets lichter zijn dan de jouwe:

 • enkele makkelijk aan te trekken pyjama's en rompertjes;
 • twee badhanddoeken die groot genoeg zijn om je baby in te wikkelen;
 • zachte zeep en washandjes (in plaats van babydoekjes die gevaarlijke stoffen kunnen bevatten)[4];
 • luiers, als het ziekenhuis die niet voorziet (vraag dit zeker na bij het ziekenhuis);
 • en, niet te vergeten, het autostoeltje op maat van je baby voor een veilige rit naar huis.

Een kleine attentie

Heeft je baby een grote broer of zus, of meerdere? Vergeet hen niet. Een leuk idee is om ‘te doen alsof’ de baby een cadeautje heeft meegebracht. Leg op de dag van thuiskomst in baby’s wiegje een cadeautje ‘van de baby’ voor broer(s) en zus(sen).

Met een hospitalisatieverzekering zijn quasi alle kosten omtrent je bevalling gedekt, zowel ervoor, tijdens als erna. Goed nieuws dus! Vooral omdat de komst van een baby sowieso al een enorme impact heeft op je budget. Dit filmpje toont aan hoeveel een ziekenhuisopname, en meer specifiek een bevalling, gemiddeld kost.

Het is dus belangrijk om een goede gezondheidsverzekering te hebben. Wacht niet langer om je gezondheidsbehoeften in kaart te brengen: doe het online met DKV InsureMe.

 

Voor meer informatie over de belangrijkste kenmerken en uitsluitingen van deze producten, uw rechten en plichten, gelieve de Algemene Voorwaarden, de Tariefvoorwaarden en de Productinformatiedocumenten (IPID) te raadplegen alvorens de polis af te sluiten. Deze documenten zijn verkrijgbaar bij uw verzekeringstussenpersoon, op www.dkv.be of gratis bij DKV België.

DKV Belgium N.V. | Rue de Loxum 25 | 1000 Brussel | www.dkv.be | Tel. : +32(0)2 287 64 11 | R.P.M. 0414858607, verzekeringsmaatschappij naar Belgisch recht, toegelaten onder nr. 739, onder toezicht van de Nationale Bank van België, met maatschappelijke zetel te 1000 Brussel, Bld de Berlaimont 14, producent van DKV-producten: tandverzorging, ambulante kosten, ziekenhuisopname, afhankelijkheid en inkomensderving. Deze producten vallen onder de Belgische wetgeving (tak 2 "gezondheid" en/of tak 18 "bijstand"). Aanbod via uw verzekeringstussenpersoon en/of via www.dkv.be. Levenslang contract, dat niet door de verzekeraar kan worden opgezegd, behalve in gevallen waarin de wet voorziet. Voor klachten met betrekking tot het beheer of de uitvoering van deze producten kunt u zich wenden tot de afdeling Kwaliteitscontrole van DKV Belgium N.V. per post op het volgende adres: rue de Loxum 25, 1000 Brussel, per e-mail op Qualitycontrol@dkv.be of via het formulier op onze website www.dkv.be/fr/contact/une-plainte en in tweede instantie tot de Ombudsman van de Verzekeringen per post op het volgende adres: square de Meeûs 35, 1000 Brussel, per e-mail op info@ombudsman.as of per telefoon op +32 (0) 2 547 58 71. Dit document is een handelsdocument in de zin van het Koninklijk Besluit van 25 april 2014 dat bepaalde informatieverplichtingen oplegt bij de commercialisering van financiële producten aan retailklanten.

[1] https://www.lalibre.be/belgique/societe/2019/07/20/les-mamans-venant-daccoucher-trouvent-suffisant-de-passer-deux-jours-en-maternite-4NY5JVQEC5FTLKJGPEAJ2DH724/

[2]https://www.nouvelobs.com/sante/20160223.OBS5177/voici-la-liste-des-185-cosmetiques-contenant-des-substances-preoccupantes.html

[3]https://www.huffingtonpost.fr/entry/apres-accouchement-moitie-femmes-souffre-trouble-meconnu_fr_5d88d784e4b0957256bab294

[4]https://www.levif.be/actualite/sante/cosmetiques-et-lingettes-pour-bebes-les-produits-a-eviter/article-normal-468011.html?cookie_check=1639563855