18 nov 2020

Reconstructieve en esthetische chirurgie: wat wordt er gedekt?

Reconstructieve en esthetische chirurgie hebben niet hetzelfde doel. Bovendien is er een verschil in dekking door de hospitalisatieverzekering.

Reconstructieve chirurgie maakt het lichaam terug intact na een aangeboren afwijking, ongeval of chirurgische ingreep, en wordt gedekt door je hospitalisatieverzekering. Bij esthetische chirurgie, die als doel heeft het uiterlijk te verbeteren, is dit niet het geval. We lichten dit hierna verder toe.

 

Is er een duidelijke grens tussen reconstructieve, esthetische en plastische chirurgie?

Plastische chirurgie is eigenlijk een generieke term die de twee soorten chirurgie omvat: reconstructieve en esthetische.

Deze twee soorten chirurgie hebben betrekking op het volledige menselijke lichaam. De gebruikte technieken zijn gelijkaardig, maar de reden van de ingreep verschilt.

  • Reconstructieve chirurgie maakt het lichaam terug intact na een ongeval, een borstamputatie of een geboorteafwijking;
  • Esthetische chirurgie daarentegen heeft als doel het lichaam mooier te maken. Het gaat dus om een ingreep waar de patiënt zelf voor heeft gekozen.

Aangezien de reden van de ingreep verschilt, zal ook de tussenkomst in de kosten anders zijn.

Wanneer het over reconstructieve chirurgie gaat, wordt vaak borstreconstructie als voorbeeld genomen. Dit is inderdaad een veelvoorkomende reconstructieve chirurgische ingreep aangezien één vrouw op negen het risico loopt borstkanker te krijgen.

 

Reconstructieve chirurgie: terugbetaling dankzij de hospitalisatieverzekering en/of verzekering ambulante zorgen

Reconstructieve chirurgie wordt meestal toegepast na een ongeval of ziekte, en daardoor wordt er vaak tussengekomen in de kosten. In de eerste plaats door de sociale zekerheid, maar je hospitalisatieverzekering en/of verzekering ambulante zorgen kan hier ook in tussenkomen.

Als je een dergelijke ingreep moet ondergaan, dan worden de pre- en posthospitalisatiekosten en de prothesen ook gedekt door je verzekering.  

Tussen het RIZIV en bepaalde ziekenhuizen is een overeenkomst gesloten voor een meer consequente vergoeding van een borstreconstructie, onder bepaalde voorwaarden. Het loont de moeite om je hierover te laten informeren.

Marie* is 45 jaar oud en tijdens haar laatste mammografie heeft haar gynaecoloog een beginnende borstkanker ontdekt. Daarom moest ze geopereerd worden en een borstreconstructie ondergaan. De operatie is heel goed verlopen en na 6 nachten in een eenpersoonskamer kon ze naar huis.

Dankzij haar DKV-hospitalisatieverzekering  betaalde Marie slechts € 159,76 (een persoonlijke bijdrage van € 151,76 voor de eenpersoonskamer en € 8 aan overige kosten die niet door DKV worden gedekt) in plaats van de € 7.333 die door het ziekenhuis in rekening werden gebracht.

 

Esthetische chirurgie: een persoonlijke keuze die niet wordt vergoed

Esthetische chirurgie wordt niet uitgevoerd omwille van een ziekte noch omwille van de gevolgen ervan. Het gaat om ingrepen die sporen van veroudering of een zwangerschap verbergen, of andere uiterlijke kenmerken - die geen verband houden met een ziekte - corrigeren.

Esthetische chirurgie heeft als doel het welzijn van iemand te verbeteren doordat die persoon beter in zijn vel gaat zitten. 

Deze ingrepen worden als ethetisch beschouwd:

  • facelift;
  • liposuctie;
  • lasertherapie voor het verminderen van rimpels of pigmentvlekken.

Goed om te weten: aangezien deze ingrepen als niet-essentieel worden beschouwd, komt de sociale zekerheid hier niet in tussen. De kosten van dit soort chirurgie worden dus niet gedekt door je hospitalisatie- of ambulante kosten-verzekering.

 

Moet je reconstructieve chirurgie ondergaan? DKV komt tussen via de verzekering ambulante zorgen en/of de hospitalisatieverzekering.

 

*schuilnaam