Blog

Gezondheidsapps: welke kies jij?

Een gezondheidsapp is meer dan een modegril, het is een belangrijk preventiemiddel voor Belgen van alle leeftijden. Of je nu chronisch ziek bent of gewoon nieuwsgierig: met een dergelijke app kun je je algemene gezondheidstoestand optimaal opvolgen. Tegenwoordig bestaat er een medische app voor bijna elke behoefte.

Waarvoor dient een gezondheidsapp?

We leven in een heel geconnecteerde wereld, maar zijn nog nooit zo weinig verbonden geweest met onze gezondheid[1]. Toch speelt preventie een essentiële rol bij het behoud van een goede algemene conditie. De boom van gezondheidsapps lijkt een innovatieve oplossing te zijn om die twee (eindelijk) samen te brengen.

Een medische app is een app die je kunt downloaden op je smartphone. Het doel is om goede gezondheidsgewoontes aan te moedigen en eventuele problemen vroegtijdig op te sporen. Maar denk eraan: geen enkele gezondheids- of medische app kan een bezoek aan een specialist vervangen.

 

Enkele cijfers over de gezondheid van de Belgen

 

De medische app My Medicoach: "Auw, ik heb pijn aan mijn rug"

5 op de 100 doktersbezoeken[7] hebben te maken met rugpijn. De behandeling van rugpijn is vaak gebaseerd op gerichte oefeningen. De My Medicoach gezondheidsapp biedt een op maat gemaakt programma met professionele ondersteuning.

Hoe werkt het? Een kinesist geeft je op afstand een reeks dagelijkse oefeningen die je thuis kunt doen door de aanbevelingen van de gezondheidsapp op te volgen.

Pluspunt: de educatieve invalshoek, met talrijke animaties.

Minpunt: bestaat momenteel enkel voor rugpijn.

Verschillende gezondheidsapps om op je voeding te letten

Het typische Belgische voedingspatroon is vrij onevenwichtig, met een te grote consumptie van rood vlees en frisdranken[8]. Deze excessen leiden tot meerdere gezondheidsproblemen. Wat als een gezondheidsapp je kon helpen om fit en gezond te blijven?

Weight Watchers: makkelijk gewicht verliezen

Hoe werkt het? Door het invullen van een vragenlijst krijg je toegang tot een gepersonaliseerd voedingsplan. De app is gebaseerd op je dagelijkse gewoontes en helpt je zo je doelstellingen vlot te bereiken.

Pluspunt: er wordt rekening gehouden met je mentaal welzijn d.m.v. coaching- en meditatieprogramma's.

Minpunt: er kan een risico op voedingstekorten zijn.

Yuka: weet wat je eet

Hoe werkt het? Door de barcode van een voedingsproduct te scannen, zie je onmiddellijk alle ingrediënten en de voedingswaarde.

Pluspunt: je kunt de app makkelijk gebruiken terwijl je je boodschappen doet.

Minpunt: de scoringscriteria zijn willekeurig.

Diabetes24: je diabetes in het oog houden

Hoe werkt het? Met deze app kun je dagelijks je koolhydraatinname, bloedsuikerwaarden en lichaamsbeweging monitoren.

Pluspunt: de mogelijkheid om reminders in te stellen voor het innemen van je medicatie.

Minpunt: de nogal kille interface zal jongeren die op zoek zijn naar een leuke, geanimeerde app minder aanspreken.

SkinVision: een dermatoloog binnen handbereik

Huidkanker is vandaag de meest voorkomende kanker[9] in België, maar wordt helaas nog vaak onderschat. Denk eraan je regelmatig te laten controleren voor je naar de zon vertrekt. Je kunt de SkinVision app  gebruiken om vroegtijdige opsporing te vergemakkelijken.

Hoe werkt het? Neem met je smartphone een foto van een verdacht huidvlekje of moedervlek. Het algoritme bepaalt in 30 seconden het risiconiveau.

Pluspunt: je kunt foto's opslaan om de evolutie van je huidproblemen op te volgen.

Minpunt: de opvolgingsfunctionaliteit is betalend.

Moodfit: de app voor je mentale gezondheid

Sinds 2002 is er een toename van angststoornissen bij de Belgen[10]. De impact van angst op het dagelijkse leven mag nooit licht worden opgevat. Om je geestelijke gezondheid op peil te houden, kun je een app als Moodfit proberen.

Hoe werkt het? Moodfit is een app met verschillende tools (dagboek, oefeningen, tracking, enz.) die ontworpen zijn om je stress te verminderen en een positieve mindset te bevorderen.

Pluspunt: een overzicht van je vooruitgang via erkende vragenlijsten (PHQ-9 en GAD-7).

Minpunt: bestaat enkel in het Engels.

DKV, partner van jouw gezondheid

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.