Blog

Een betere work-life balance met een time management app!

Een goed evenwicht tussen werk en privé bereiken is niet evident. Maar de technologie kan je daarbij helpen. Een time management app laat toe je te focussen op wat echt belangrijk is en helpt je zo je mentale gezondheid te beschermen.

Waarvoor dient een time management app?

De tijd die we doorbrengen in het verkeer, niet-flexibele werkuren, kinderen of personen ten laste, psychosociale beperkingen, telewerken, ... Het zijn slechts enkele van de dagelijkse factoren die een bedreiging vormen voor de balans tussen werk en privé. Deze moeilijkheden om werk en privé te combineren, in combinatie met eventuele verwijten van de naaste omgeving, kunnen aanleiding geven tot een depressie[1].

Het is dus belangrijk dat je mentaal gezond blijft. En dat is waar een time management app om draait. Dit soort apps kan je helpen om productiever en meer ontspannen te zijn.

Of je nu werknemer, zelfstandige of huisman/-vrouw bent: zo’n app kan ondersteuning bieden in het dagelijkse leven doordat het je helpt om je beter te focussen, je leert hoe je privé en werk beter kunt organiseren, …

Enkele cijfers over de work-life balance van de Belgen:

  • 4 op de 10 Belgen zijn ontevreden over het evenwicht tussen werk en privé[2].
  • 1 op de 3 werknemers (33%) vindt dat hij/zij op het werk geconfronteerd wordt met minstens één obstakel dat hen verhindert hun gezinstaken op te nemen[3].
  • 27,1% van de werknemers zegt vaak onder tijdsdruk te werken[4].
  • Stress is de tweede meest voorkomende oorzaak (25,9%) van werkgerelateerde gezondheidsproblemen[5].
  • Tussen 2016 en 2020 is het aantal gevallen van burn-out en depressie met 39,23% gestegen[6].

Todoist: de app om je taken mee te plannen

Zowel op het werk als thuis is mentale overbelasting een realiteit. Ook nu nog zijn vrouwen de eersten die hieraan onderdoor gaan[7]. Het to do-lijstje is en blijft een goede keuze om de werklast te verlichten en een betere taakverdeling te stimuleren. Met Todoist maak je je takenlijstje vanaf nu digitaal. Dankzij deze time management app kun je taken en projecten aanmaken, organiseren, prioriteren en samenwerken met anderen, terwijl je je voortgang bijhoudt.

Hoe werkt het? Stel je to do-lijst op en duid voor elke taak de deadline, eventuele herhaling en het prioriteitsniveau aan. De app stuurt je automatisch herinneringen.

Pluspunt: de mogelijkheid om bepaalde taken te delegeren aan een collega of gezinslid.

Minpunt: ondanks de vlotte interface kan deze time management app in het begin toch wat ingewikkeld lijken voor nieuwe gebruikers.

 

Focus To-Do: privé en werk organiseren volgens de Pomodoro techniek

We zijn zo’n 46,9% van onze dag afgeleid door van alles en nog wat[8]. De vele bronnen van afleiding in onze digitale wereld stellen ons concentratievermogen serieus op de proef. En dat is precies wat met de Pomodoro techniek wordt aangepakt. Elke taak wordt opgedeeld in subtaken, die binnen een bepaalde tijd moeten worden afgewerkt. Deze methode ligt aan de basis van het concept van Focus To-Do, een app voor het plannen van taken in de professionele en privésfeer.

Hoe werkt het? Plan je dagelijkse taken en stel voor elke taak een timer in. Het visualiseren van je bereikte doelen en statistieken zal je telkens opnieuw motiveren.

Pluspunt: deze app voor tijdsbeheer centraliseert al je activiteiten die je in andere programma's hebt opgeslagen (Dropbox, Google Agenda, e-mail, enz.) op één plaats.

Minpunt: de interface kan slechts beperkt gepersonaliseerd worden (keuze van de kleuren of eerste dag van de week, onderverdeling in subtaken, …)

 

Forest: de app om je focus mee te behouden

De grens tussen informatie en uitstelgedrag is sinds de komst van het internet nog nooit zo dun geweest. Zo blijkt bijvoorbeeld dat we bijna de helft (44%) van onze surftijd op het werk aan privézaken spenderen[9].

Forest speelt in op de "gamification"-trend en helpt je om geconcentreerd te blijven, ideaal dus voor op kantoor of tijdens het telewerken.

Hoe werkt het? Plant een boom en laat hem groeien tijdens je werksessie. Vanaf het moment dat je een site of app gebruikt die in je blacklist staat, gaat je boompje dood. Hoe langer je werkt, hoe meer je boom groeit.

Pluspunt: de mogelijkheid om je bos rechtstreeks vanuit de app naar je collega's en vrienden te sturen, wat extra motiverend en bemoedigend kan werken.

Minpunt: deze time management app is vrij simplistisch en biedt geen bijkomende tools om de work-life balance te verbeteren. 

 

DKV, partner van jouw gezondheid

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.