Blog

Onderhoud je sociale contacten en maak nieuwe vrienden met een app

Weegt de eenzaamheid soms door? Een app die mensen verbindt kan helpen om je minder alleen te doen voelen. Het kan zelfs een onverwacht positief effect hebben op je algemene gezondheid. We stellen je een app voor waarmee je nieuwe vrienden kunt maken en eentje waarmee je kunt zien waar je vrienden en familie zich bevinden.  

Waarom zijn sociale contacten zo belangrijk?

Is samen leven met anderen een voorwaarde voor een gelukkig leven? Als we de verschillende onderzoeken[1] en het algemeen onbehagen[2] veroorzaakt door de lockdowns mogen geloven, is het antwoord ja. Maar hierbij werd geen rekening gehouden met een druk beroepsleven, gebrek aan vrije tijd, familiale verplichtingen, en zelfs bepaalde psychologische blokkades. Al deze factoren dragen bij tot verminderde sociale contacten.

Nochtans heeft onderzoek aangetoond dat fysieke en mentale gezondheid met elkaar samenhangen[3]. Sociale netwerken mogen dan misschien niet het beloofde wondermiddel[4] zijn, maar een app om verbonden te blijven is misschien wél een idee! Met dit soort apps, dat je makkelijk op je smartphone kunt downloaden, kun je je sociale contacten onderhouden en uitbreiden.

Enkele cijfers over de sociale gezondheid van de Belgen:

  • 8,4% van de 15-plussers is ontevreden over z’n sociale contacten[5]
  • Ongeveer 1 op de 8 mensen heeft minder dan een keer per week contact met kennissen of familieleden[6]
  • 7-9% van de bevolking voelt zich eenzaam[7]
  • 12-15% van de Belgen is sociaal geïsoleerd[8]
  • De cijfers zijn het slechts onder de 65-plussers: 23% van hen is getroffen door sociaal isolement[9]

 

Meetup, de app om nieuwe vrienden te maken

Amerikaanse wetenschappers hebben geconcludeerd dat het opbouwen van sterke sociale contacten de overlevingskansen met 50% verhoogt[10]. Met andere woorden, je kan preventief handelen door goede sociale contacten te onderhouden. Meetup is de ideale app om je professionele en vriendschapsrelaties te ontwikkelen.

Hoe werkt het? Word lid van een groep gelijkgestemden of creëer zelf een groep en begin gesprekken over je passies en interesses.

Pluspunt: deze app om mensen te ontmoeten beperkt zich niet tot het uitwisselen van berichten en foto's, maar geeft je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan evenementen in je buurt of er zelf te organiseren (samen joggen, feestjes, …).

Minpunt: de app is (nog) niet zo gebruiksvriendelijk, wat nieuwe gebruikers kan ontmoedigen.

Waar hangen je vrienden en familie uit? Check het met Zenly!

Uit het oog, uit het hart. Een uitdrukking die we allemaal wel kennen, en die in het dagelijkse leven helaas ook klopt[11]. Zorg er dus voor dat de eenzaamheid niet de bovenhand krijgt. Met Zenly kan je vrienden en familie zowel ontmoeten als lokaliseren. Ideaal dus om met hen verbonden te blijven.  

Hoe werkt het? Waar je ook bent, je kunt steeds zien op een kaart waar je contacten zich bevinden. Zenly geeft zelfs aan via welke route je hen kunt bereiken.

Pluspunt: de app onderscheidt zich door de heel exacte nauwkeurigheid van zijn geografische gegevens, wat in grote steden een enorm pluspunt is en dus sterk gesmaakt wordt.

Minpunt: Zenly is vooral gericht op tieners en jongvolwassenen, en is dus niet geschikt om het isolement bij ouderen tegen te gaan.

 

DKV, partner van jouw gezondheid

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.