Blog

Voorkom slaapstoornissen met een slaapapp

Preventieve behandeling van slaapstoornissen is essentieel om je zowel lichamelijk als mentaal goed te voelen. Zo kun je met een app die je slaap analyseert zelf je slaap meten en leren hoe je beter kunt slapen. Ook apps die blauw licht filteren kunnen je helpen je biologische klok opnieuw in evenwicht te brengen.
 

Waarvoor dient een slaapapp?

Slaap is iets heel fragiel en heeft de neiging te verslechteren onder invloed van onze moderne gewoonten. Een overconsumptie van cafeïnerijke dranken (koffie, energiedrank), angst, roken, een onregelmatig levensritme en het gebruik van beeldschermen veranderen het proces van nachtelijk herstel[1]. Tijdens de gezondheidscrisis is het aantal mensen dat klaagt over een verstoorde slaap aanzienlijk toegenomen[2].

Nochtans is slaap van groot belang op de mentale gezondheid en de levenskwaliteit. Slapeloosheid kan stemmingsstoornissen en verminderde cognitieve, functionele en sociale vaardigheden[3] tot gevolg hebben. Om dit te voorkomen, kun je je behelpen met een app die je slaap analyseert. Je kunt deze app downloaden op je smartphone en zo je slaap registreren.

Enkele cijfers over de Belgen en hun slaap:

  • In België lijdt 1 op 4 mensen aan slaapstoornissen[4].
  • Bij mensen met psychische problemen maken slaapstoornissen 22,9% uit van de moeilijkheden in het dagelijkse leven[5].
  • 15% van de bevolking slaapt slechts 5 tot 6 uur per nacht[6], wat veel minder is dan de aanbevolen 7 tot 9 uur voor een volwassene[7].
  • Meer dan de helft van de Belgen (55%) zegt minstens één keer per week 's nachts wakker te worden[8].
  • Slaaptekort komt meer voor bij 75-plussers (25%) dan bij jongeren (15%)[9].

 

Sleep Cycle: de multifunctionele app om beter te slapen

Gezondheid en slaap zijn met elkaar verbonden. Slaap is van essentieel belang voor het herstel van je lichaam. Zo hebben mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen 28% meer kans om diabetes type 2 te ontwikkelen[10]. De Sleep Cycle app is een ideale preventieve maatregel om fit wakker te worden en het rustproces van je lichaam te verbeteren.

Hoe werkt het? Met de slaaptracker kun je je slaap registreren en een alarm instellen tijdens de lichte slaap. Dankzij deze analyse kun je je bewust worden van bepaalde problemen.

Pluspunt: de app bevat verschillende tools om angst te verlichten en sneller in slaap te vallen, zoals meditatiesessies, muziek, filmpjes.

Minpunt: de gratis versie van deze app is vrij beperkt. Als je bijvoorbeeld lijdt aan slaapapneu, dan zal je niet kunnen luisteren naar het gesnurk dat door je microfoon wordt geregistreerd.

Twilight: om slaapstoornissen te voorkomen

Verschillende wetenschappelijke studies hebben een verband aangetoond tussen blootstelling aan het blauw licht van beeldschermen en een verslechtering van de biologische klok[11]. Wil je je gsm toch blijven gebruiken voor je gaat slapen? Dan is de app Twilight, die de schadelijke effecten van blauw licht voorkomt met behulp van een eenvoudige schermfilter, misschien iets voor jou.

Hoe werkt het? Deze slaapapp verandert de kleur en lichtintensiteit van je scherm. De intensiteit van de filter varieert continu naargelang het uur van de dag om zo je ogen en bioritme te beschermen. 

Pluspunt: de instellingen worden, door middel van geolokalisatie, automatisch aangepast naargelang je verplaatsingen in binnen- en buitenland.

Minpunt: het echte nut van deze toepassing voor een betere slaap is nog niet wetenschappelijk bevestigd. Het risico van een placebo-effect is dus reëel.

 

DKV, partner van jouw gezondheid

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.

 

[3] Buscemi N, Vandermeer B, Friesen C et al. : Manifestations and Management of Chronic Insomnia in Adults. Evidence Report/ Technology Assessment No. 125. (Prepared by the University ofAlberta Evidence-based Practice Center, under Contract No. C40000021.) AHRQ Publication No. 05-E021-2. Rockville, MD : Agency for Healthcare Research and Quality. June 2005.

[9]  M. Hein, P. Hubain, P. Linkowski, G.Loas. Prise en charge de l’insomnie : recommandations pour la pratique en médecine générale. Service de psychiatrie et laboratoire du sommeil, Hôpital Erasme, ULB.

[10] FP Cappuccio et coll. Diabetes Care, 2010