Blog

Welke sportapp kies jij om in vorm te blijven?

Je gezondheid op peil houden betekent ook: bewegen. Met een sportapp heb je alleen je smartphone nodig om je eigen sportcoach in huis te hebben. Of het nu gaat om een app om te lopen, zwemmen of wandelen: er is voor elk wat wils.

Waarvoor dient een sportapp?

Verstedelijking, motorisering, telewerken, beeldschermen, ... Door het comfort van het moderne leven wordt lichamelijke activiteit naar de achtergrond verdrongen. De Europeanen zijn te sedentair geworden, en de Belgen zijn geen uitzondering op de regel[1]. Op wereldschaal schat de WGO dat 5 miljoen sterfgevallen per jaar zouden kunnen vermeden worden als de bevolking meer zou bewegen[2].

Denk je dat je niet genoeg tijd hebt om aan sport te doen, of er te weinig over weet? Met een sportapp maak je het jezelf makkelijk en leer je meer (en beter) te bewegen. Of je nu een smartphone hebt die met Android of iOS werkt: je vindt zeker en vast een sportapp die bij jou past!

Enkele cijfers over de lichamelijke gezondheid van de Belgen:

  • Meer dan 2 op 3 Belgen houden zich niet aan de aanbevelingen van de WGO voor matig intensieve lichaamsbeweging (150 minuten per week)[3].
  • Slechts 12% van de 75-plussers beweegt ten minste 30 minuten per dag[4].
  • Een volwassene brengt gemiddeld 5,47 uur per dag al zittend door[5].
  • Bijna 8 op de 10 kinderen gebruiken een passief vervoermiddel om naar school te gaan[6].
  • Gebrek aan lichaamsbeweging bedreigt de gezondheid van meer dan 1 op de 2 mensen (57%)[7].

 

Oefeningen op maat

In combinatie met evenwichtige voeding is lichaamsbeweging essentieel om op eender welke leeftijd in vorm te blijven[8]. Heb je nood aan begeleiding? Als je een coaching app kiest, krijg je toegang tot programma's die speciaal voor jou ontworpen zijn.

Sworkit

Hoe werkt het? Deze app gebruikt een wetenschappelijke methode om je training op maat te ontwerpen, gericht op jouw specifieke behoeften (gewichtsverlies, spierversterking) of een bepaald deel van je lichaam.

Pluspunt: de filmpjes die dieper ingaan op de voorgestelde oefeningen en deze verduidelijken, zodat je ze thuis correct kunt uitvoeren.

Minpunt: je hebt een betalend abonnement nodig om toegang te krijgen tot alle functies van de sportapp.

Seven

Hoe werkt het? Je bepaalt je doelen en geeft je niveau van uithoudingsvermogen aan. De app stelt dan een gepersonaliseerd sportprogramma samen op basis van eenvoudige oefeningen.

Pluspunt: ideaal voor wie weinig tijd heeft, want elke dagelijkse workout duurt slechts 7 minuten.

Minpunt: de workouts zijn vrij intensief en kunnen voor beginners wat moeilijk lijken.  

Je activiteiten opvolgen

Wetenschappelijke studies bevestigen dat regelmatige lichaamsbeweging het sterftecijfer als gevolg van hart- en vaatziekten verlaagt[9]. Wil je graag een beter zicht krijgen op je dagelijkse lichaamsbeweging en deze opvolgen? Dan zijn deze apps ideaal!  

Strava

Hoe werkt het? Strava is een app voor hardlopen, fietsen en zwemmen die perfect is voor wie meerdere sporten uitoefent. Traceer of volg de route die je hebt afgelegd en krijg een uitgebreid overzicht van je prestaties in real time (tempo, calorieën, hoogteverschil, afstand, enz.).

Pluspunt: de grote community van sporters laat toe resultaten te vergelijken en elkaar aan te moedigen.

Minpunt: de GPS tracking optie heeft nog steeds last van een paar kleine onnauwkeurigheden die je resultaten een vertekend beeld kunnen geven.

ActivityTracker Pedometer

Hoe werkt het? De app berekent het aantal stappen dat je zet, de afstand die je loopt en het aantal calorieën dat je per dag verbrandt.

Pluspunt: de app werkt zonder GPS, wat een voordeel is voor je batterijverbruik.  

Minpunt: de stappenteller van de wandelapp wordt pas geactiveerd na een reeks van 10 stappen. De vermelde cijfers zijn dus iets lager dan in werkelijkheid.

Nood aan ontspanning? Probeer een yoga-app!

Yoga is niet alleen goed voor wie gewicht wil verliezen[10], maar helpt ook tegen angst[11]. Een andere populaire sportapp is dan ook de yoga-app, ideaal voor wie zich wil ontspannen en op een zachte manier aan z’n figuur wil werken. Pocket Yoga is een van de bekendste in zijn soort.

Hoe werkt het? Kies een van de 27 aangeboden yogasessies en laat je leiden door de gesproken instructies en de illustraties.  

Pluspunt: er wordt een overzicht gegeven van de voordelen per positie (400 in totaal).

Minpunt: je moet € 2,99 betalen om deze yoga-app te downloaden.
 

DKV, partner van jouw gezondheid

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.