Blog

Start to run: ook jij kan het!

Iedereen die dat wil, kan starten met lopen. Maar de manier waarop is afhankelijk van ieders leeftijd en fysieke conditie. Iedereen die loopt, voelt de voordelen ervan, zowel fysiek als mentaal.

Beginnen lopen lijkt voor velen een saaie, weinig aanlokkelijke bezigheid, maar toch zijn er veel mensen die beweren dat ze eraan “verslaafd raken”. Dan zou je gaan denken dat lopen een van de meest beoefende en aantrekkelijkste sporten is, maar om het vol te houden is toch een stevige motivatie nodig.

 

Start to run: de voordelen

Wie zich bewust is van de voordelen van lopen, heeft meteen al een goede reden om ermee te starten en het vol te houden. Want de positieve effecten die lopen op het lichaam heeft zijn talrijk, zowel op fysiek als op mentaal vlak. Starten met lopen helpt het glucose- of cholesterolgehalte op peil houden.

Een gezond gewicht of een goede cardiovasculaire gezondheid zijn eveneens goede redenen om te beginnen lopen. Wat het mentale aspect betreft, wijzen heel wat studies op het verband tussen lopen en de aanmaak van endorfines. De zogenaamde “runner’s high” waarvan lopers melding maken, is wetenschappelijk bewezen en dat alleen zou moeten volstaan als motivatie om de loopschoenen aan te trekken. Bovendien kun je de spanning die je in de loop van de dag hebt opgestapeld van je af lopen en voel je hoe je vooruitgang boekt.

Voor wie start met lopen is het essentieel enkele op korte termijn haalbare doelstellingen te bepalen. Dan haal je resultaten die je motiveren om door te zetten. Het kunnen doelen zijn die verband houden met het lopen zelf, zoals een langere afstand kunnen lopen of betere tijd neerzetten, of andere doelen zoals gewicht verliezen, ...

Voor velen speelt de sociale factor bij running een belangrijke rol. Met twee of in groep lopen helpt de eenzaamheid verdrijven die soms in de dagdagelijkse sleur sluipt. Het zijn momenten waarop we niet alleen ervaringen, maar ook gevoelens delen. Maar samen lopen is niet noodzakelijk altijd het beste. Sommigen hebben die tijd en ruimte liever voor zichzelf, een moment om wat na te denken of gewoon even het hoofd leeg te maken en te ontsnappen.

Wat door veel lopers wordt aangehaald als hét grote voordeel? Het gemak! Je vertrekt waar en wanneer je wilt en bent dus niet plaats- en tijdsgebonden. Je kunt dus ook makkelijk op vakantie je looproutine blijven houden. Dat is inderdaad een pluspunt en een motiverend aspect.

 

Hoe pak je het aan?

Tegenwoordig begint zo goed als niemand nog te lopen zonder een of ander “gadget”: sporthorloge, sportoortjes of -koptelefoon, … Een stem horen die je informeert en zelfs aanmoedigt, kan motiverend werken. Maar niet iedereen vindt dat leuk en je moet ook al die informatie verwerken, terwijl lopen net een activiteit is die geen stress mag veroorzaken door jezelf onrealistische doelstellingen op te leggen.

Net zoals het bepalen van je doel, is ook jezelf belonen als je je doel verwezenlijkt heel belangrijk.

Je hoeft daarom niet direct het nieuwste model van loopschoenen aan te schaffen of iedere dag uit eten te gaan, maar jezelf plezier doen met kleine beloningen en daarvoor een trainingslogboek bijhouden kan wel helpen.

 

DKV, partner van jouw gezondheid

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.