Blog

De inspanningstest: dé maatstaf om je conditie te meten

Inspanningstests spelen een belangrijke rol bij de preventie van hartproblemen door sport. Toch denken weinig mensen eraan om een conditietest te laten doen. Zo’n sportmedische keuring is nochtans een aanrader voor sportievelingen van gelijk welke leeftijd en niveau (beginner of doorwinterd sporter). Het goede nieuws is dat het nooit te laat is om opnieuw aan het sporten te slaan, of om een sportmedisch onderzoek te ondergaan.

Waarvoor dient de inspanningstest?

De inspanningstest (of conditietest) is een functionele test, die je conditie meet en je uithoudingsvermogen evalueert. Met andere woorden, er wordt nagegaan of je hart tijdens een inspanning naar behoren functioneert.

De inspanningstest is zowel een preventie- als een controle-instrument. De resultaten ervan zullen bepalen of je geschikt bent om te beginnen of verder te doen met sporten. Je komt zo ook te weten of er bepaalde afwijkingen zijn en of je dus best medische begeleiding voorziet.

Een sportmedisch onderzoek laten doen is een goed idee, want: 

  1. Het helpt blessures te voorkomen en mogelijke hartproblemen op te sporen.
  2. Je kunt er je fysieke niveau en prestaties op een specifiek moment mee bepalen.  
  3. Je kan er je drempels (waarden) mee vastleggen en zo je vooruitgang helpen optimaliseren (trainingsschema).

 

Sportmedisch onderzoek: voor wie?

De inspanningstest: nuttig voor iedereen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de inspanningstest zeker niet enkel voor professionele atleten bestemd. De conditietest is bedoeld voor iedereen die regelmatig sport of van plan is dit te doen, ook als er geen sprake is van hartproblemen.

Wil je (opnieuw) gaan sporten? Een inspanningstest laten doen is nog belangrijker als je:

  • Een zogenaamde "kwetsbare" persoon bent: je bent ouder dan 45; roker; lijdt aan een hart- of vaatziekte, …
  • Een gevaarlijke sport beoefent, bv. duiken. In dit geval dient de inspanningstest om het risico op epilepsie uit te sluiten.

 

Wanneer wordt een sportmedische screening afgeraden?

Bij sommige mensen kan een sportmedisch onderzoek onmogelijk uitgevoerd worden. Dit gaat meestal om patiënten met een te hoge bloeddruk, astma, infectieziekten of een hartaandoening.

Andere medische aandoeningen vereisen gewoon een nauwlettender toezicht tijdens de conditietest.

Wil je graag een inspanningstest laten doen, maar denk je dat je medische toestand dit verhindert of dat er bepaalde beperkingen zijn? Bespreek het met je arts of ander bevoegd medisch personeel.

 

Hoe verloopt een inspanningstest?

De inspanningstest duurt tussen de 30 en 60 minuten. Het begint met een anamnese, d.w.z. een beoordeling van je lichamelijke conditie en eventuele voorgeschiedenis. Daarna berekent de arts je statische biometrische metingen, waaronder je BMI.

Het grootste deel van de sportmedische keuring wordt uitgevoerd door middel van een fiets- (op een fietsergometer of op je eigen koersfiets) of looptest (op een loopband). De moeilijkheidsgraad van de test (weerstand, snelheid) wordt geleidelijk opgedreven. De test eindigt wanneer je zodanig uitgeput bent dat je niet meer verder kan, of wanneer je controle-indicatoren vooraf gedefinieerde drempels (zoals bv. de maximale hartfrequentie) bereiken.

Voor de test begint, word je uitgerust met een bloeddrukmeter, elektroden en een masker. Terwijl je loopt of fietst, wordt je longactiviteit (ergospirometrie) en hartfrequentie (elektrocardiogram [ECG]) geregistreerd. Zo wordt onder andere je VO2max of maximaal aeroob vermogen (de maximale zuurstofinname tijdens een intensieve inspanning) gemeten. Daarnaast wordt ook de lactaatspiegel (de melkzuurconcentratie in het bloed) gecontroleerd.

Aanvullende medische onderzoeken

Soms zijn aanvullende tests nodig als je elektrocardiogram een afwijking vertoont. Dit kan een echocardiogram, een bloedonderzoek of een biopsie omvatten. De arts die je inspanningstest uitvoert, zal beslissen of aanvullende test nodig zijn.

 

Praktische info over de inspanningstest

Waar kun je de conditietest laten doen?

Je kan een inspanningstest laten uitvoeren in een privékliniek, ziekenhuis of gespecialiseerd centrum.

Ook bij sommige zelfstandige gezondheidsprofessionals kan je een sportmedisch onderzoek laten doen. Informeer ernaar bij een sportarts, een sportcoach of personal trainer, een sportkinesist of een cardioloog.

Hoeveel kost het?

De prijs van een inspanningstest varieert naargelang de inhoud. Een basic onderzoek kost doorgaans minder dan 100 euro.

Ondanks dat een inspanningstest niet wordt terugbetaald, is het toch aangeraden dit te laten doen. Het is een belangrijke veiligheidsmaatregel voor je gezondheid en het is de investering zeker waard. Een eenvoudige routinetest kan immers een ernstig ongeval en de daarmee gepaard gaande ziekenhuiskosten helpen voorkomen.

 

Wacht niet tot morgen om aan je conditie te werken, maar begin vandaag nog!

Waarom uitstellen tot morgen wat je vandaag kunt doen? De voordelen van sporten zijn welbekend. Sporten houdt niet alleen je hart gezond, maar zorgt er ook voor dat je je beter in je vel voelt. En nog meer goed nieuws: het is nooit te laat om te beginnen! Het belangrijkste om regelmatig te sporten en vol te houden, is dat je gemotiveerd bent. Kies dus een sport die je graag doet.

Wat je fysiek niveau en resultaten van de inspanningstest ook zijn, hou er rekening mee dat je lichaam zijn grenzen heeft. Overschat jezelf dus niet en doe voort op je eigen tempo. Je kan bijvoorbeeld ook een sportapp gebruiken om beter te worden in de sport die je beoefent, rekening houdend met je doelstellingen en met (de grenzen van) je lichaam. 

 

DKV, partner van jouw gezondheid

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.