Blog

Wordt chiropractie gedekt?

 

Onze wervelkolom of ruggengraat is de steunpilaar van ons lichaam en zorgt ervoor dat we ons lichaamsgewicht kunnen dragen, dat we kunnen bewegen en draaien. Maar ze beschermt ook ons ruggenmerg, dat instaat voor de communicatie tussen onze hersenen en de rest van ons lichaam. Daarom is het zo belangrijk om onze wervelkolom dagelijks te beschermen door middel van een goede lichaamshouding, regelmatige lichaamsbeweging, ... 

 

Maar wat kunnen we doen als we een probleem hebben aan onze wervelkolom? Als we rugpijn hebben of als onze gewrichten geblokkeerd zijn? 

 

In dit artikel gaan we dieper in op chiropractie, een alternatieve geneeswijze die gericht is op de staat van de wervelkolom om het hele lichaam opnieuw in balans te brengen.

Filmbestand

Is chiropractie een alternatieve geneeswijze?

Chiropractie behoort tot de zogenaamde "alternatieve geneeskunde", net zoals bijvoorbeeld osteopathie. Het principe van de alternatieve geneeswijzen is het lichaam te stimuleren zichzelf te genezen en zich aan te passen aan veranderingen in de levensomstandigheden, zonder dat hier geneesmiddelen of chirurgie aan te pas komen.  

Patiënten die kiezen voor alternatieve geneeskunde, kiezen dus voor niet-conventionele behandelingsmethoden, waarbij gebruik gemaakt wordt van natuurlijke behandelingsmiddelen of manuele therapieën[1].


Chiropractie in België

In 2022 hadden 8 op 10 Belgen rugpijn[2], wat momenteel goed is voor 10% van de motieven voor arbeidsongeschiktheid[3]. Een goede reden dus om op zoek te gaan naar doeltreffende oplossingen.

Kan chiropractie hierbij helpen? Hoewel deze alternatieve behandelwijze minder gekend is dan osteopathie, wordt ze toch gewaardeerd. Zo heeft 2% van de Belgen in 2022 een chiropractor geraadpleegd, voornamelijk voor spierproblemen[4]. Onder hen waren 9 op de 10 volledig tevreden over de heilzame effecten[5].
 

Wat is chiropractie precies?

Wie is gebaat bij chiropractie en in welke gevallen?

Chiropractie is een alternatieve geneeswijze die zijn oorsprong vindt in het oude Griekenland. De naam is afgeleid van het Griekse "Kheir" ("hand") en "Praktikos" ("’praktijk") en verwijst naar het manuele aspect van chiropractie[6]. Indien nodig kan de chiropractor hulpmiddelen gebruiken, maar hij zal vooral zijn handen gebruiken om je lichaam opnieuw in beweging te krijgen.

In tegenstelling tot andere alternatieve geneeswijzen richt chiropractie zich op een specifiek deel van het lichaam, namelijk de wervelkolom.

Heb je last van rug-, zenuw-, of bekkenpijn, scoliose, ischias, peesontsteking of carpaal tunnelsyndroom? Een goede chiropractor kan je helpen door je lichaam te bevrijden van blokkades, wat ervoor zorgt dat je zenuwstelsel weer goed functioneert.

Chiropractie is geschikt voor iedereen, maar wordt vooral aanbevolen in bepaalde levensfasen of voor patiënten die een sport of beroep uitoefenen waarbij complexe houdingen en intensief gebruik van de rug vereist zijn. Dus of je nu een senior, sporter, actief kind of zwangere vrouw bent: iedereen kan voor chiropractie kiezen.  

Chiropractie of osteopathie?

Hoewel de twee technieken vaak met elkaar worden vergeleken of zelfs geassocieerd, verschillen ze qua aanpak. Terwijl een osteopaat werkt op het lichaam als geheel en op de zones die pijn veroorzaken, concentreert een chiropractor zich op de wervelkolom, die hij in relatie brengt met het zenuwstelsel.


Wat wordt er terugbetaald?

Voor een sessie bij de chiropractor betaal je tussen de € 60 en € 100[7]. Een redelijk bedrag dus, dat niet volledig wordt terugbetaald door het ziekenfonds. De meesten betalen € 10 per sessie terug, de rest moet je als patiënt zelf betalen. Als je regelmatig rugpijn hebt, dan kan dit bedrag je er misschien van weerhouden een chiropractor te raadplegen. Een aanvullende verzekering ambulante zorgen kan helpen de kosten voor chiropractie te doen drukken.  


Chiropractie: goedkoper met DKV

Kies voor een verzekering ambulante zorgen voor je dagelijkse medische kosten. Ontdek onze verzekeringen ambulante zorgen DKV Daily: zo ben je 365 dagen lang beschermd!  Analyseer je gezondheidsbehoeften online in slechts enkele minuten. Voor nog meer informatie kun je contact opnemen met DKV of met je verzekeringstussenpersoon.

 

DKV. De beste zorgen. Levenslang.  

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je geruststellen, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Zorg dragen voor jezelf, dat is je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk beschermen. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.

 

Voor meer informatie over de voornaamste kenmerken en uitsluitingen van de DKV-producten, je rechten en plichten, raadpleeg de Algemene, Tarifaire Verzekeringsvoorwaarden en Productinfofiches (IPID) vóór het afsluiten ervan. Deze documenten zijn beschikbaar bij uw verzekeringstussenpersoon, op www.dkv.be of gratis verkrijgbaar bij DKV Belgium.

DKV Belgium N.V. | Loksumstraat 25 | 1000 Brussel | Tel.: +32(0)2 287 64 11 | www.dkv.be | R.P.R. 0414858607, verzekeringsonderneming naar Belgisch recht, toegelaten onder nr. 739, onder toezicht van de Nationale Bank van België, met maatschappelijke zetel te de Berlaimontlaan14, 1000 Brussel fabrikant van de DKV-producten : tandzorg, ambulante kosten, hospitalisatie en inkomensverlies. Deze producten zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving (tak 2 ‘ziekte’ en/of tak 18 ‘hulpverlening’). Offerte via je verzekeringstussenpersoon en/of www.dkv.be. Levenslang contract niet opzegbaar door de verzekeraar, behoudens de uitzonderingen voorzien door de wet. Voor klachten in verband met het beheer of de uitvoering van deze producten kunt u contact opnemen met de dienst Quality Control van DKV Belgium N.V. Dit kan per post op het adres Loksumstraat 25, 1000 Brussel, per mail naar Qualitycontrol@dkv.be of via het formulier dat beschikbaar is op onze website www.dkv.be/contact/een-klacht. In tweede instantie kan dit aan de Ombudsman van de Verzekeringen op het adres De Meeûssquare 35, 1000 Brussel, per mail naar info@ombudsman-insurance.be of telefonisch op het nummer + 32(0)2 547 58 71. Dit is een commercieel document krachtens het koninklijk besluit van 25 april 2014 besluit betreffende bepaalde informatieverplichtingen bij de commercialisering van financiële producten bij niet-professionele cliënten.