Blog

De voordelen van meditatie

Je weet niet wat te doen, je begint te stressen en de verveling helpt je niet om te kalmeren. Klinkt die situatie je vertrouwd in de oren? Probeer je geest onder controle te houden door te mediteren.

Een van de beste manieren om je gedachten onder controle te houden en je innerlijke zelf te verzorgen is meditatie, een techniek die op verschillende manieren bijdraagt aan onze emotionele gezondheid.

Wanneer we ons ervan bewust zijn dat we in staat zijn onze gedachten te controleren, beseffen we dat we op die manier tot een staat van emotioneel welbevinden kunnen komen die ons helpt beter om te gaan met elke situatie.

De voordelen van meditatie:

 • Verlaagt het stress- en angstniveau omdat het je geestelijk welbevinden verbetert, en helpt je geest rustiger te houden, waardoor je de dag meer ontspannen tegemoet ziet.
 • Versterkt de emotionele stabiliteit omdat het je helpt te leren ten volle bewust en rustig te zijn. Helder kunnen nadenken en de dingen duidelijk zien, helpen je om meer van elk moment te genieten.
 • Bevordert de slaapkwaliteit. Het moment van in slaap te vallen, weerspiegelt hoe je mentale toestand overdag is geweest. Als je die staat van ontspanning kunt bereiken door te mediteren, zul je sneller in slaap vallen en beter uitrusten, en dat helpt dan weer om de volgende dag met meer energie te starten.
 • Verlicht de spierspanning. Tijdens het mediteren moet je lichaam volledig ontspannen zijn om je voor 100% te concentreren op je emotionele toestand. Daardoor gaan je spieren ontspannen en zal de opgebouwde spanning beetje bij beetje verminderen.
 • Verbetert de concentratie omdat het je helpt om je gedachten te focussen, bewust te zijn van het nu en in het nu te denken.
 • Helpt de gemoedstoestand verbeteren. Door te mediteren ga je positiever in het leven staan, dag na dag, door wat komt te aanvaarden en ermee om te gaan, als een onderdeel van je persoonlijke groeicyclus .
 • Heeft een positieve invloed op je immuunsysteem.
 • Kan je helpen empathischer te zijn.
 • Verbetert je geheugen en je cognitieve vermogens.

Het is ook belangrijk dat je met de juiste ingesteldheid aan meditatie begint. De veranderingen en positieve effecten zijn immers niet vanaf de eerste dag merkbaar, maar pas na voldoende oefening. Stel jezelf open en wees geduldig. De resultaten zullen komen, en wanneer ze er eenmaal zijn, bevorderen ze je emotionele gezondheid.

Begin stap voor stap, want het is geen eenvoudige oefening. Daarom is het aan te raden te beginnen met niet te lange initiatiesessies onder begeleiding. Je krijgt het beetje bij beetje in de vingers en kunt dan andere sessies gaan volgen rond andere thema’s in verband met je dagelijkse gevoelens.

Enkele tips voor wie begint met meditatie:

 • Trek comfortabele kledij aan.
 • Zoek een rustig plekje op waar je je ontspannen voelt. 
 • Concentreer je op een bepaald voorwerp om je aandacht en innerlijke focus te versterken.
 • Je zult de neiging hebben om je gedachten de vrije loop te laten, maar probeer te focussen op het moment en laat je niet afleiden. 
 • Maak van meditatie stap voor stap een deel van je dagelijkse routine. Hiervoor kun je best met kleine stapjes beginnen en het aantal minuten geleidelijk opdrijven om de veranderingen te merken.

 

DKV, partner van jouw gezondheid

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.