Blog

Waarom is gezond eten zo belangrijk?

Gezond eten is essentieel voor een goede gezondheid. Ongezonde voeding kan ziektes in de hand werken.

Gezond eten is een van de belangrijkste gewoontes voor een goede fysieke maar ook mentale gezondheid. Goede gewoontes aannemen, zowel op het vlak van voeding als van lichaamsbeweging, is dan ook een must. Ze dragen immers bij tot een betere levenskwaliteit. In dit artikel leggen we uit waarom voeding zo belangrijk is.

We weten allen wel dat eten meer dan een noodzaak is, het betekent ook genieten en het is een manier om je uit te drukken. Bij het eten moeten die drie pijlers aanwezig en onderling in evenwicht zijn. Het aanbod aan voedingsmiddelen is vandaag bijna onuitputtelijk, maar ze dragen niet allemaal bij tot een gezonde levensstijl.

We moeten dan ook beseffen hoe belangrijk voeding is, zodat we weten wat en hoeveel we moeten eten, en welke voedingsmiddelen we beter helemaal schrappen uit ons dieet. Het huidige overaanbod aan voedingsmiddelen zorgt er vaak voor dat we te veel gaan eten en een foute keuze maken bij wat we moeten eten.

Wat is gezonde voeding?

Een gezonde en evenwichtige voeding bevat alle voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om de hele dag door goed te functioneren en helpt bovendien het risico op ziektes te beperken. In elke levensfase, en dan vooral in de groeiperiodes is een evenwichtig dieet essentieel.

Positieve effecten van gezond eten

Tal van studies tonen aan hoe belangrijk gezond eten is voor onze gezondheid, omdat het de ontwikkeling van chronische ziekten helpt voorkomen, zoals hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes, kanker enz.

Met andere woorden, enerzijds helpt een evenwichtig dieet ons lichaam normaal te functioneren en komt het tegemoet aan onze fysiologische basisbehoeften. En anderzijds, zoals we eerder al vermeldden, beperkt het de risico’s op ziektes op korte en lange termijn.

Hoewel het niet gaat om een rechtstreeks oorzakelijk verband, werkt ongezonde voeding een hoger risico in de hand op het ontstaan en de ontwikkeling van die ziektes. Zo zijn volgens de WHO jaarlijks 2,7 miljoen overlijdens te wijten aan ongezonde voeding, met te veel gefrituurd voedsel.

Enkele van de positieve effecten van een gezond en evenwichtig dieet zijn:

Negatieve effecten van ongezond eten

Zoals eerder gezegd speelt voeding een belangrijke rol in de mogelijke ontwikkeling van verschillende ziektes die te maken hebben met een overmatige consumptie van verzadigde vetten, zout, suiker en gefrituurde bereidingen. Bovendien gaat ongezonde voeding gewoonlijk gepaard met het eten van weinig of helemaal geen fruit en groenten.

Enkele van de ziekten die worden gelinkt aan een onevenwichtig dieet zijn:

  1. diabetes
  2. kanker
  3. overgewicht en obesitas
  4. Mond- en tandproblemeomdat fastfood, met veel vet en suiker, of bereide gerechten tandbederf bevorderen
  5. verhoogde bloeddruk
  6. verhoogde cholesterol of hypercholesterolemie.

Wil je ook graag gezonder gaan eten? Lees dan zeker onze tips voor een gezond eetpatroon!

 

DKV, partner van jouw gezondheid

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.