Blog

Activiteiten met het gezin: een manier om in vorm te blijven

Volgens de aanbevelingen van de WHO[1] is 60 minuten lichaamsbeweging per dag voor kinderen vanaf 5 jaar en 150 tot 300 minuten per week voor volwassenen noodzakelijk om in vorm te blijven en een goede gezondheid te behouden. Vandaag de dag beweegt meer dan 80% van de tieners en 1 op de 4 volwassenen wereldwijd niet voldoende. Toch weten we dat lichaamsbeweging essentieel is, en soms zelfs cruciaal, om gezond te blijven en om bepaalde ziektes te voorkomen en behandelen.

Bovendien doet het altijd deugd om samen met het gezin een leuke tijd door te brengen: je hebt plezier en je ervaart ook lichamelijke voordelen. Als we quality time met elkaar doorbrengen, scheiden onze hersenen immers oxytocine af, wat ons een goed gevoel geeft. 

Welke activiteiten bestaan er die leuk zijn om te doen en waarvan je in vorm blijft? En wat als je dit ook samen met je gezin kunt doen, aan de hand van plezante en sportieve activiteiten? Wij geven je enkele ideetjes!


Gezinsactiviteiten in de buitenlucht

Lekker uitwaaien met verschillende generaties? Er zijn tal van familieactiviteiten die je buiten kunt doen.

Een gezinsuitstapje om van de natuur te genieten

Als het mooi weer is, kun je je wandelschoenen aantrekken en de mooiste wegjes van het land bewandelen. Of je nu de zeelucht verkiest of de schoonheid van de Ardennen: je vindt zeker je gading in ons mooie Belgenlandje. Een van de grote voordelen van wandelen is dat het gemakkelijk kan worden aangepast aan ieders conditie en persoonlijke gezondheidstoestand. Krijg je de rest van het gezin moeilijk gemotiveerd? Benadruk de schilderachtige omgeving die je zult ontdekken, de natuur waarmee je in contact komt en de leuke momenten die jullie gaan delen. Dat zal zeker in de smaak vallen! En geraakt de rest toch moeilijk vooruit, geef ze dan een kleine uitdaging. Laat ze bijvoorbeeld een wedstrijdje doen. Fun gegarandeerd!

Ook fietsen is in vele opzichten een prachtige activiteit. Ten eerste omdat je je route kunt plannen en een omgeving kunt kiezen die geschikt is voor het hele gezin. Ten tweede helpt het je om je ademhaling en spieren in je hele lichaam te ontwikkelen, je botten te versterken, je immuniteit te verhogen, beter te slapen en je cardiovasculaire systeem te beschermen. Kortom, het is een activiteit met vele voordelen die des te leuker is in gezinsverband en die de motivatie verhoogt, de teamgeest versterkt en vooral de stress vermindert.

Naast de fysieke voordelen van deze activiteiten is er natuurlijk nog een reden waarom je zelfs het minst enthousiaste gezinslid kunt meekrijgen: lekker eten!

Om je gezinsleden te belonen voor al hun harde werk, kun je bijvoorbeeld onderweg een picknick organiseren. En dat hoeven niet altijd boterhammen te zijn: er zijn tal van gerechtjes die iedereen lust en die net dat tikkeltje specialer zijn. En de picknick voorbereiden alleen al kan al een leuke activiteit zijn om samen met het gezin te doen!

Een leuke en fysieke buitenactiviteit

Hoewel nieuwe plaatsen ontdekken een geweldige manier is om te leren en nieuwe ervaringen op te doen, hoef je niet ver te gaan om een frisse neus te halen. Als je het geluk hebt om een tuin of terras te hebben, of als je in de buurt van een park, bos, … woont; dan kun je buiten wat spelletjes doen met de kids en er zo een leuk moment van maken.

Buitenspellen zijn vooral een aanrader om zonder veel moeite en inspanning te bewegen. Balspelen, verstoppertje of frisbeeën: er zijn zoveel mogelijkheden om meer te bewegen op een leuke manier.

Zijn je gezinsleden in voor wat meer actie en avontuur? Neem het dan tegen elkaar op in een zelf ontworpen hindernissenparcours. In dit spel is het niet de bedoeling om een race tegen de klok te houden, maar gewoon om jezelf te overtreffen en, samen of in groepjes, een mooie prestatie neer te zetten en zo het zelfvertrouwen van elk van de deelnemers een boost te geven.


Welke binnenactiviteiten kan je als gezin doen bij slecht weer?

Is het slecht weer? Laat de regen het goede humeur niet verpesten, want ook als de weergoden je niet gunstig gezind zijn, kun je samen tal van leuke activiteiten doen!  

Samen binnen bewegen

Zoals we hebben gezien, zijn er talloze voordelen verbonden aan sporten met het gezin. De regen hoeft dus geen spelbreker te zijn want ook binnenshuis kun je samen bewegen. Wat denk je bijvoorbeeld van yoga? Deze vorm van lichaamsbeweging is ontspannend, verhoogt de concentratie en bevordert de lenigheid.

Dansen kan ook een uitstekend alternatief zijn om binnenshuis te bewegen. Verplaats wat meubels, maak wat ruimte vrij en zet dan je favoriete afspeellijst op: dansen helpt je om stoom af te blazen en je coördinatievermogen te verbeteren. En het is natuurlijk ook gewoon heel leuk om te doen!

En verder is het natuurlijk ook mogelijk om te bewegen aan de hand van work-out videospelletjes, die je toelaten er, samen, even helemaal uit te zijn. Een leuk alternatief voor het echte werk!

Of liever iets creatief?

We vergeten vaak dat er ook binnenshuis tal van creatieve en leuke activiteiten zijn die je met het gezin kunt doen!

Zijn er kookliefhebbers binnen je gezin? Koken is de perfecte manier om mensen samen te brengen, van elkaar te leren en van elkaars gezelschap te genieten! Kies een gerecht waar iedereen van houdt en verdeel de taken, zoals een keukenbrigade. Op die manier heeft iedereen het gevoel dat ze hebben meegeholpen en zal het proeven achteraf des te leuker zijn!

Is koken niet jullie sterkste kant? Ga dan voor doe-het-zelven. Er zijn tal van opties, maar het leukst is misschien wel om te kiezen voor een decoratief object voor in huis, of voor iets nuttigs dat je regelmatig kunt gebruiken. DIY-activiteiten stimuleren handigheid en nauwkeurigheid, en wakkeren de creativiteit aan met bruisende ideeën als resultaat!

De dag afsluiten kun je doen met een bordspel. Het is een leuke manier om samen wat quality time door te brengen, te lachen, het competitiegevoel aan te wakkeren, samen te werken of strategieën uit te stippelen.


Conclusie

Een verhoogd coördinatievermogen, een betere lichamelijke conditie en een sterker samenhorigheidsgevoel - het zijn slechts enkele van de voordelen die je kunt bereiken door regelmatig fysieke en ludieke activiteiten te doen met het gezin, zowel binnen- als buitenshuis. Allemaal redenen om ook met jouw gezin mee te doen!  

 

DKV. De beste zorgen. Levenslang.  

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je geruststellen, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Zorg dragen voor jezelf, dat is je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk beschermen. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.

 

Voor meer informatie over de voornaamste kenmerken en uitsluitingen van de DKV-producten, je rechten en plichten, raadpleeg de Algemene, Tarifaire Verzekeringsvoorwaarden en Productinfofiches (IPID) vóór het afsluiten ervan. Deze documenten zijn beschikbaar bij uw verzekeringstussenpersoon, op www.dkv.be of gratis verkrijgbaar bij DKV Belgium.

DKV Belgium N.V. | Loksumstraat 25 | 1000 Brussel | Tel.: +32(0)2 287 64 11 | www.dkv.be | R.P.R. 0414858607, verzekeringsonderneming naar Belgisch recht, toegelaten onder nr. 739, onder toezicht van de Nationale Bank van België, met maatschappelijke zetel te de Berlaimontlaan14, 1000 Brussel fabrikant van de DKV-producten : tandzorg, ambulante kosten, hospitalisatie en inkomensverlies. Deze producten zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving (tak 2 ‘ziekte’ en/of tak 18 ‘hulpverlening’). Offerte via je verzekeringstussenpersoon en/of www.dkv.be. Levenslang contract niet opzegbaar door de verzekeraar, behoudens de uitzonderingen voorzien door de wet. Voor klachten in verband met het beheer of de uitvoering van deze producten kunt u contact opnemen met de dienst Quality Control van DKV Belgium N.V. Dit kan per post op het adres Loksumstraat 25, 1000 Brussel, per mail naar Qualitycontrol@dkv.be of via het formulier dat beschikbaar is op onze website www.dkv.be/contact/een-klacht. In tweede instantie kan dit aan de Ombudsman van de Verzekeringen op het adres De Meeûssquare 35, 1000 Brussel, per mail naar info@ombudsman-insurance.be of telefonisch op het nummer + 32(0)2 547 58 71. Dit is een commercieel document krachtens het koninklijk besluit van 25 april 2014 besluit betreffende bepaalde informatieverplichtingen bij de commercialisering van financiële producten bij niet-professionele cliënten.