Blog

Fietsen: een gezonde sport voor iedereen!

Fietsen is een gezonde activiteit voor het hele gezin. Misschien is het net omdat je het met het gezin, met vrienden of op competitieniveau kunt doen dat deze sport zoveel succes heeft.

Bij sommige disciplines (zoals bv triatlon) wordt fietsen gecombineerd met andere sporten zoals zwemmen en lopen, tot een nog veelzijdiger sportactiviteit.

 

Voor de kleintjes

Veel kinderen vragen een fiets als geschenk en zetten zo hun eerste stappen in hun fietscarrière. Fietsen is niet alleen een gezonde cardiovasculaire training, het is ook gunstig voor de ontwikkeling van hun coördinatievermogen. Het begin is niet gemakkelijk, en voor iedereen die voor het eerst op een fiets stapt, is in evenwicht blijven, gecoördineerd trappen en een rechte lijn volgen heel ingewikkeld. De hulp van de ouders is bij die eerste keren dan ook onmisbaar. Forceer je kind dan ook niet om de zijwieltjes achterwege te laten. Eerst moet het zich zeker voelen, pas dan kun je het geleidelijk loslaten en alleen laten rijden. Eenmaal kinderen het fietsen onder de knie hebben en al een eindje kunnen rijden, is de pret verzekerd. Daarom moedigen we de ouders aan om van de uitstapjes per fiets een gezonde gezinsactiviteit te maken: het is een prima gelegenheid om samen tijd door te brengen en tegelijk beweging te nemen.

 

Voor de groten

Fietsen zijn, net als alle andere sportuitrustingen, sterk geëvolueerd. Tegenwoordig heb je keuze uit tientallen mogelijkheden wat betreft zowel de fiets zelf als de eventuele accessoires die je erbij kunt kopen. Om te beginnen moet je uitmaken op welk type ondergrond je wilt fietsen. Op de weg met een vlakke ondergrond zoals asfalt is het heel anders fietsen dan in de bergen op onregelmatig terrein. Die verschillende ondergronden vragen natuurlijk een totaal ander type fiets. Voor onregelmatige ondergrond heb je stevige grip nodig, daarom hebben de banden profiel en noppen om niet uit te glijden. De fiets moet ook aangepast zijn aan de lichaamsbouw van de fietser: een 45-jarige van 1,80 m die 75 kg weegt heeft andere noden dan iemand van 1,60 m die 50 kg weegt. Juist kiezen is dan ook heel belangrijk om probleemsituaties te vermijden. Informeer je dus voldoende vooraleer je een fiets koopt!

 

10 voordelen van het fietsen

1. helpt zwaarlijvigheid te bestrijden

2. verbetert je longcapaciteit

3. je verbrandt calorieën bij elke trapbeweging

4. je beschermt je gewrichten, versterkt je quadriceps en ook je knieën

5. goed voor je hartslag

6. vermindert stress en angstgevoelens

7. helpt je nadenken en goede ideeën krijgen

8. geen parkeerproblemen

9. geen benzine nodig

10. en dus geen CO2-uitstoot en milieuvriendelijk !

 

Doe een conditiecheck voor je op de fiets stapt

Alvorens je een fiets en toebehoren gaat kiezen, is het belangrijk te weten hoe het gesteld is met je fysieke conditie. Fietsen als cardiovasculaire training is sterk aanbevolen en ook zeer gezond. Het helpt de bloeddruk onder controle te houden en de ontwikkeling van cardiovasculaire risico’s zoals een te hoog cholesterolpeil te vermijden. Indien je al een van die risico’s loopt, is een medische check-up een must.

Regelmatig fietsen helpt aandoeningen verbonden aan hartproblemen te beperken en zelfs te verbeteren. Fietsen in de fitness of thuis op een hometrainer is een perfecte oplossing voor wie niet buiten kan gaan fietsen of er geen tijd voor heeft.

Veel van die fietsen zijn uitgerust met programma’s om in alle veiligheid vorderingen te maken wat betreft niveau en moeilijkheidsgraad. Bij twijfels in dat verband kun je, als je lid bent bij een fitnesscentrum, zeker advies vragen aan een professional.


Dit is sport, en net zoals een sportmedische screening aanbevolen is voor wie begint te lopen, kan wie van plan is om op niveau te fietsen beter eerst zijn fysieke conditie laten controleren. En vergeet tot slot niet een evenwichtig dieet aan te houden als aanvulling op je fysieke training, dat je biedt wat je nodig hebt om die op een gezonde wijze te beoefenen.

 

DKV, partner van jouw gezondheid

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.