femme rendes vous medical

Blog

Wees voorbereid op hospitalisatiekosten

Wanneer we in goede gezondheid verkeren, zien we niet direct het nut in van ons te beschermen tegen medische kosten die, op de lange termijn, een impact zouden kunnen hebben op onze financiële zekerheid.

Of het nu uit optimisme is of door een kortetermijnvisie: sommige – vooral jongere – Belgen wachten vaak tot ze ziek worden of een ongeval hebben vooraleer ze zich bezighouden met medische kosten. Deze conclusie blijkt telkens opnieuw uit de jaarlijkse DKV-barometers. Op dat moment is het echter vaak te laat om nog optimaal verzekerd te zijn, vooral wat hospitalisatiekosten betreft.

 

Steeds hogere hospitalisatiekosten

De stijging van de hospitalisatiekosten is een grote bezorgdheid: 75% van de door DKV ondervraagde Belgen[1] is zich ervan bewust dat de financiële tussenkomst van de staat in de gezondheidszorg in de toekomst zal afnemen. Ze verwachten daarom dat de gezondheidszorg, met inbegrip van de hospitalisatiekosten, een grotere hap uit hun huishoudbudget zal nemen.

Uit de laatste Health ProspectING, een studie van ING België, blijkt ook dat de gezondheidszorguitgaven voor een klassieke hospitalisatie in België (29%) bijzonder hoog zijn in vergelijking met het Europese gemiddelde (25,4%).

In deze context is het afsluiten van een hospitalisatieverzekering onontbeerlijk om in alle gemoedsrust in het ziekenhuis opgenomen te worden voor een operatie, ziekte of zelfs een bevalling.

 

Bijkomende kosten om mee rekening te houden

Terwijl de dagprijs van een hospitalisatie een forfaitair bedrag is, kunnen de bijkomende kosten serieus oplopen. Naast de hospitalisatiekosten die door de sociale zekerheid worden terugbetaald, moeten vaak ook nog andere kosten worden betaald.

 De dagprijs van een hospitalisatie is een forfaitair  bedrag dat volgende zaken dekt: Enkele voorbeelden van niet-terugbetaalde supplementen:
 • de verblijfskosten (bijvoorbeeld, de infrastructuur die ter beschikking wordt gesteld);
 • de toegediende zorgen in het ziekenhuis, m.u.v.:
  • medicatie;
  • technische verstrekkingen;
  • erelonen van de arts.
 • een kamersupplement als je voor een eenpersoonskamer kiest;
 • een ereloonsupplement;
 • apotheekkosten;
 • technische verstrekkingen, zoals de kostprijs van een prothese.

 

Hoeveel kost een hospitalisatie?

Een geboorte, chronische ziekte of kanker komen voor in verschillende levensfases en de hospitalisatiekosten die ze met zich meebrengen kunnen het gezinsbudget flink aantasten.

Enkele voorbeelden:

 • Hélène* heeft een hernia en moet een cervicale discusprothese dragen. Na de operatie verbleef ze 6 nachten in een tweepersoonskamer en ze kon terug naar huis eenmaal ze voldoende hersteld was. Na tussenkomst van het ziekenfonds moet ze nog € 2.814 betalen.
 • Gabriël* lijdt aan hartfalen en onderging een robotgeassisteerde bypassoperatie. Hij kon na 8 dagen in het ziekenhuis terug naar huis. Na tussenkomst van het ziekenfonds moet hij nog € 2.092 betalen.

Een van de grootste uitdagingen bij het voldoende willen voorbereid zijn op gezondheidskosten, is het risico om met een zware ziekte (leukemie, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Crohn, Alzheimer, AIDS, diabetes, multiple sclerose, ...) geconfronteerd te worden. In dergelijk geval hoop je uiteraard te kunnen genieten van de best mogelijke dekking voor de operatie of hospitalisatie zelf, maar ook voor de zorgen die ervoor en erna worden toegediend.

Goed om te weten: in het kader van haar hospitalisatieverzekeringen DKV Hospi betaalt DKV het hele jaar door de ambulante medische kosten van 33 zware ziekten volledig terug, zelfs zonder hospitalisatie.

 

De duur van de hospitalisatie: doorslaggevend in de kostprijs

Als we het hebben over de hospitalisatiekosten kijken we doorgaans naar de kostprijs van de zorg zelf en niet zozeer naar het aantal dagen dat we in het ziekenhuis verblijven. Ook al heerst de tendens om patiënten steeds sneller uit het ziekenhuis te ontslaan, er blijven altijd periodes van zorg die niet kunnen worden ingekort. Deze hebben een directe impact op het budget.

Uit de laatste barometer van de christelijke mutualiteiten blijkt dat 19% van de acute bedden (bedden die bedoeld zijn voor een kort verblijf) ingenomen wordt door patiënten die meer dan 30 dagen gehospitaliseerd zijn, en 27% ervan door patiënten die meer dan 20 dagen in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Een ander belangrijk cijfer dat hierbij niet over het hoofd mag worden gezien: in 15% van de gevallen worden de acute bedden ingenomen door patiënten die binnen de 30 dagen opnieuw in het ziekenhuis worden opgenomen.

 

De prijs van het ziekenhuismateriaal wordt vaak onderschat 

Na een auto-, ski- of huiselijk ongeval zijn voor sommige zwaardere ingrepen protheses of tijdelijke revalidatiemiddelen nodig. Deze technologische of technische middelen brengen vaak hoge kosten met zich mee voor de patiënt. Deze kosten komen vaak ook nog eens bovenop een inkomensverlies, in het geval een patiënt tijdelijk minder mobiel is. 

Het kan geruststellend zijn als je kosten die voortvloeien uit dergelijke ongevallen beter onder controle hebt. Het is dus belangrijk dat je kunt rekenen op een vergoeding van farmaceutische producten, medische protheses en hulpmiddelen, kunstledematen, verbandmiddelen en medisch materiaal – kosten waar het ziekenfonds niet in tussenkomt.

In een onderzoek van november 2018 stelde het ziekenfonds Solidaris ook aanzienlijke verschillen vast in wat werd aangerekend op vlak van medisch materiaal. Naargelang het ziekenhuis werd hier soms tot twee keer zoveel voor aangerekend. Bij het plaatsen van een knieprothese, bijvoorbeeld, zal de patiënt gemiddeld € 827 moeten betalen, waarvan € 557 alleen voor de apparatuur. Dat wil zeggen dat 2/3 van de factuur ten laste van de patiënt blijft: € 386 in het goedkoopste ziekenhuis tegenover € 726 in het duurste ziekenhuis.

 

Wees voorbereid op hospitalisatiekosten door een dekking te nemen die gemoedsrust biedt

In een context waarin hospitalisatiekosten tot onaangename verrassingen kunnen leiden en het huishoudbudget in gevaar kunnen brengen, is een afwachtende houding niet aan de orde. Integendeel: het is het moment om voorbereid te zijn.

Een ideale gezondheidsverzekering omvat onder andere:

 • Een hospitalisatieverzekering: voor het terugbetalen van hospitalisatiekosten die niet gedekt worden door de sociale zekerheid (zoals bijvoorbeeld ereloon- en kamersupplementen gelinkt aan een verblijf in een eenpersoonskamer), de terugbetaling van medische kosten tijdens een contractueel bepaalde periode voor en na de hospitalisatie en de terugbetaling van medische kosten gelinkt aan bepaalde Zware Ziekten, het hele jaar door en zelfs zonder hospitalisatie.
 • Een verzekering ambulante zorgen: voor het vergoeden van je medische kosten buiten hospitalisatie (zoals een echografie, de aankoop van medicatie of een bezoek bij een specialist).

 

DKV heeft een breed gamma aan verzekeringen om aan al je behoeften op vlak van gezondheidszorg te voldoen, zelfs als deze in de loop van je leven veranderen. Neem een kijkje op dkv.be voor een overzicht van al onze verzekeringen of vraag advies aan je verzekeringstussenpersoon.

 

*Fictieve namen

[1] Bron DKV-barometer 2017