Blog

Hou je hart gezond door te sporten

Draag zorg voor je hart en sport!

Iedereen weet intussen wel dat lichaamsbeweging bevorderlijk is voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Toch blijven de cijfers van cardiovasculaire accidenten wereldwijd torenhoog. Hart- en vaataandoeningen vormen overal ter wereld de eerste doodsoorzaak. Het zittend leven is immers een van de factoren die het risico op hartaandoeningen zowel rechtstreeks als onrechtstreeks in de hand werken.
 

Hou je hart gezond door te sporten

Een van de sleutels voor een betere cardiovasculaire gezondheid is lichaamsbeweging. Sporten helpt onder meer om:

  • de bloeddruk te verlagen. Mensen met een hoge bloeddruk krijgen de raad een aantal gezonde gewoontes aan te nemen, zoals een zoutarm dieet met veel fruit en groenten en lichaamsbeweging. Het doel? De bloeddruk onder controle houden en minder medicatie moeten nemen.
  • de cholesterolspiegel onder controle te houden. Patiënten met een hoog cholesterolgehalte lopen 13 keer meer risico op hart- en vaataandoeningen. Cholesterol is een vette substantie die verschillende functies vervult. Ons lichaam heeft het nodig, in gepaste hoeveelheden. Maar bij een te hoog gehalte gaat de cholesterol zich afzetten op wanden van de aders, met aderverkalking (vernauwing van de bloedvaten) en een moeilijke bloeddoorstroming als gevolg.
  • het risico op overgewicht/obesitas te verminderen. Mensen met overgewicht of obesitas lopen een groter risico op hartaandoeningen. Overgewicht heeft over het algemeen te maken met de toename van een zittend leven, dat op zich een risicofactor is. Door te weinig te bewegen gaan de spieren verzwakken (spieratrofie), en zowel de bloedvaten als het hart bestaan uit spiervezels. Door die atrofie daalt het vermogen van het hart om in normale omstandigheden te functioneren, en nog meer bij fysieke inspanningen.
  • het glucosegehalte op peil te houden. Diabetes is een sluipende ziekte, ze kan zich ontwikkelen zonder dat er symptomen zijn, en ook als ze gediagnosticeerd is, blijft ze een risicofactor vormen voor de ontwikkeling van hartaandoeningen. Lichaamsbeweging helpt vermijden dat het glucosegehalte te hoog wordt.


Kies voor aerobe sportactiviteiten

Het soort lichaamsbeweging dat het sterkst wordt aanbevolen om hartproblemen te voorkomen, maar ook voor wie er al aan lijdt, zijn aerobe sportactiviteiten. Aerobe oefeningen bestaan uit continue bewegingen die een verhoogde inspanning vragen van het hart en de longen en zo de conditie ervan verbeteren. Met andere woorden: deze activiteiten verbeteren de uithouding.

Kies de oefeningen die je het leukst vindt en doe ze op regelmatige basis. Enkele voorbeelden van aerobe activiteiten zijn zwemmen, dansen, stappen, lopen, fietsen. De meeste gymzalen bieden nog andere alternatieven onder begeleiding, zoals aquagym of zumba. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt minimaal 150 minuten per week van dit type activiteiten aan.

 

DKV, partner van jouw gezondheid

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.