Blog

Tips om gezond met de zon om te gaan

De zon is zalig, maar er verkeerd mee omgaan kan onze gezondheid in gevaar brengen. Met enkele praktische adviezen kunnen we gezond van de zon genieten.

Een doeltreffende zonnecrème is de beste remedie om de belangrijkste schadelijke gevolgen te vermijden. Dat én geen overmatige blootstelling aan de zon zijn de beste tips. Hier volgen enkele adviezen om gezond met de zon om te gaan.

  • Kies de gepaste zonnecrème: we hebben niet allemaal hetzelfde huidtype, dus hebben we ook verschillende soorten zonnecrème nodig. De bleekste huidtypes hebben meer bescherming nodig. Maar ook donkerdere huidtypes moeten voldoende bescherming krijgen. En als we ook regelmatig het water induiken, dan kiezen we een waterproof zonneproduct.
  • Smeer je in voordat je je aan de zon blootstelt: zonnecrème werkt immers niet onmiddellijk. Doe het 30 minuten voor de je zon ingaat en smeer het product gelijkmatig uit over alle onbedekte lichaamsdelen.
  • Zonnecrème blijft niet de hele dag zitten: je één keer insmeren betekent niet dat je de hele dag beschermd blijft. Na 60 tot 100 minuten begint de crème haar beschermende eigenschappen te verliezen. Ben je van plan om de hele dag op het strand of aan het zwembad door te brengen, smeer je dan om het anderhalf uur of om de twee uur in om opnieuw beschermd te zijn.
  • Vermijd de zon in de uren waarin de uv-straling het sterkst is: van 12 tot 19 uur is de zon het gevaarlijkst. Veel mensen verkiezen net die uren omdat ze denken dan sneller te bruinen, maar in werkelijkheid heeft dat weinig invloed op de kleur van onze huid. Probeer tussen 12 en 19 uur uit de zon te blijven om je huid te sparen.
  • Blijf niet langer dan 20 minuten ononderbroken in de zon: wissel het zonnen af met periodes in de schaduw of met een duik in het water om je huid een beetje te sparen. Vermijd langer dan 20 minuten na elkaar te zonnen, en verander regelmatig van positie.
  • Hydrateer je voor een betere bescherming: zonnen droogt onze huid uit, zodat die nog gemakkelijker schade oploopt. Houd altijd een fles water bij de hand en drink regelmatig.
  • Gebruik geen parfums en dergelijke: parfums of geparfumeerde crèmes zoals aftershave kunnen vlekken op onze huid veroorzaken. Gebruik alleen zonnecrème zonder additieven of geurstoffen.
  • Aftersun kalmeert de huid: na het zonnen kan een aftersun roodheid of irritatie van de huid verlichten.

DKV, partner van jouw gezondheid

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.