25 nov 2020

Gehoorverlies komt vaker voor dan je denkt

 

Gehoorproblemen komen niet alleen bij ouderen voor, ook een groot deel van de actieve bevolking kampt ermee. Gehoorverlies kan leiden tot isolement en tot een lagere productiviteit. Hierbij vind je meer toelichting over de impact en de behandelingen.   

We horen vaak minder goed dan we denken. Het is een feit dat we ons gehoor minder vaak (laten) controleren dan ons gezichtsvermogen. Nochtans kan het vroegtijdig ontdekken van een gehoorprobleem en het vinden van een gepaste oplossing de levenskwaliteit sterk verbeteren.

 

Gehoorverlies wordt te weinig getest

Er zijn weinig Belgen die hun gehoor nog laten testen eenmaal het laatste verplichte medisch onderzoek voorbij is. Toch heeft bijna 16% van de bevolking last van gehoorproblemen, volgens de Fédération Francophone des Sourds de Belgique. Soms zonder dat ze het zelf beseffen.

Er zijn talrijke oorzaken van gehoorverlies, zoals bijvoorbeeld:

  • de aanwezigheid of het gebruik van lawaaierige machines in een fabriek;
  • alledaagse geluiden (bv. in het verkeer);
  • de leeftijd. Vanaf 40 jaar neemt het gehoor doorgaans af.  

En onder werknemers? Een test die werd afgenomen in verschillende bedrijven, door een bedrijf dat gehoorapparaten ontwikkelt, toont aan dat:

  • 20% van de werknemers boven de 50 jaar minder goed hoort;
  • de getroffen werknemers niet durven zeggen dat ze niet goed horen.

De resultaten van deze test tonen aan dat gehoorverlies kan leiden tot isolement op het werk en tot een lagere productiviteit.

 

Gehoorverlies beïnvloedt zowel je beroepsleven als je sociale leven

Gehoorproblemen hebben een directe invloed op de productiviteit van de werknemers. Zo kunnen er bijvoorbeeld misverstanden ontstaan over richtlijnen.

Er is echter ook een aanzienlijke impact op de gezondheid van de werknemers. Doordat ze meer moeite moeten doen om de gesprekken te begrijpen, zullen de werknemers minder energie over hebben voor hun dagelijkse werk. Dit kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, stress, vermijdingsgedrag en schaamtegevoelens.

Tot slot kunnen zorgen over het gehoor leiden tot isolement op het werk. Maar daar blijft het niet bij. De slechthorende persoon vermijdt uiteindelijk sociale gelegenheden zoals feestjes, enz. Dit isolement kan op zijn beurt leiden tot psychische problemen (depressie, burn-out...).

 

Je gehoor verbeteren, dat kost wat

Hoorapparaten blijven de klassieke oplossing bij gehoorverlies. Omdat er meestal twee hoorapparaten nodig zijn, is het wel een dure oplossing. Je moet toch rekenen op € 700 tot € 2000 per apparaat.

De prijs stijgt als je kiest voor een discreet en/of geavanceerd apparaat, bijvoorbeeld een apparaat dat interferentie beperkt.

De sociale zekerheid is zich bewust van het belang van een hoorapparaat en betaalt deze daarom gedeeltelijk terug, onder bepaalde voorwaarden.

Als je je geen zorgen wil maken over deze medische kosten, dan kun je kiezen voor een aanvullende verzekering ambulante kosten (medische kosten buiten hospitalisatie). Deze verzekering biedt een terugbetaling aan 80% voor hoorapparaten en medische kosten, na tussenkomst van het ziekenfonds.

Verrassend: ook al kampt een groot deel van de bevolking met gehoorproblemen, toch beschikt slechts 5% van de Belgen over een verzekering ambulante kosten.

 

Een verzekering om het gehoor van je personeel te verbeteren

Een verantwoord HR-beleid houdt rekening met de gezondheid van de werknemers. In deze optiek zouden er preventieve maatregelen moeten zijn en zou het gehoor aan regelmatige controles onderworpen moeten zijn, zoals in sommige bedrijven het geval is voor het gezichtsvermogen.

Als HR-verantwoordelijke kun je echter nog meer doen. Hoe? Door tussen te komen in de medische kosten van je werknemers om hun gehoor te verbeteren.

De aanvullende verzekering ambulante kosten biedt een tussenkomst aan 80% voor hoorapparaten en medische consultaties door een NKO-arts (neus, keel, oor), na tussenkomst van het ziekenfonds.

Door dit voordeel aan te bieden, laat je zien dat je een inclusieve werkgever bent, die rekening houdt met de problemen van alle werknemers.  

 

Wordt er tussengekomen bij afstaande oren (flaporen)?

Flaporen hebben eigenlijk niks te maken met gehoorproblemen. Het gaat hier om een esthetisch probleem, dat echter wel verlammend kan werken (onder andere op het vlak van zelfvertrouwen).

De operatie om de oren van kinderen en volwassenen weer recht te zetten wordt over het algemeen door DKV gedekt, zolang de sociale zekerheid tussenkomt.    

-------------

3 dingen die je moet onthouden:

- Raadpleeg een specialist (NKO-arts) bij de minste twijfel;

- Laat na je 40ste je gehoor één keer per jaar testen door een NKO-arts;

- Denk eraan om preventief een verzekering ambulante kosten te nemen.

 -----------------

Ben je een HR-verantwoordelijke? Overweeg dan om je werknemers een verzekering ambulante kosten aan te bieden. In geval van gehoorverlies hebben zij dan de middelen om hier iets aan te doen. Zo krijgen zij meer werkcomfort en is er minder ziekteverzuim voor jou als werkgever.